Vrienden voor het leven…

Legomasters….wie kent het niet? 

Voldoende mensen kennen het niet en dat klinkt me heel gezond in de oren. Toch is het een voldongen feit dat mijn deelname aan Legomasters de katalysator was voor een drastische wijziging in mijn leven. Waarvoor dank. Zo onbevangen als ik het programma benaderde, zo overrompeld waggelde ik eruit om daarna – zonder omkijken – een oud, enigszins vertrouwd maar tegelijkertijd ook volkomen fris pad te bewandelen. Een pad dat me nu leidde naar Vermeer en de uitdaging om de schimmige contouren van zijn bestaan te vullen met identiteit! Kortom, construeer zijn gezicht….in feite.

Met gezichten construeren ben ik wel vertrouwd gezien mijn achtergrond als kunstschilder met een voorliefde voor portretten. Werken met LEGO als medium blijft echter relatief nieuw. Mijn twee oudste jongens hebben altijd LEGO verzameld (Star Wars) maar mijn eigen herwaardering kwam vrij laat tot stand – pak hem beet vier jaar geleden – na een bezoek aan Legoland. De openbaring om er überhaupt ‘Kunst’ mee te kúnnen maken, drong pas in aflevering vijf van Legomasters tot me door toen ik uitgedaagd werd om mijn bouwmaatje Marco te portretteren: in twee uur tijd, uit mijn hoofd. Missie geslaagd kan ik geloof ik wel zeggen. De vervolgopdracht in de vorm van Vincent van Gogh deed landelijk – en internationaal – stof opwaaien en nadien doopte ik mezelf als de grondlegger van Brickpainting: schilderen met LEGO. Daarover in een andere blog meer…

Kortom, maak niet alleen het zelfportret van Vermeer maar doe het binnen het formaat van 53 x 45 cm en oh ja, er moet ook ‘verfcheyde bywerk’ op zijn afgebeeld wat zoveel wil zeggen als attributen die verwijzen naar de functie van de kunstenaar. ‘Als het even kan, houd je rekening met Vermeer’s technische signatuur – zijn stippentechniek – die het contrast tussen scherp en onscherp weergeeft en als je dan in de voorstelling nog even mee kunt nemen dat er doorgaans één centrale, kleine handeling plaatsvindt dan zou dat helemaal top zijn.’ Tuurlijk, joh, geen probleem, in LEGO? Check. Please…

Kortom, nu begon het werk pas echt en waar begin je dan? Door eerst maar eens na te gaan; wat weet ik eigenlijk van Vermeer? Blijkbaar niet veel meer dan er überhaupt van hem bekend is want allemachtig, wat een raadselachtige figuur die Johannes. Had er niet wat meer van hem opgetekend kunnen worden in zijn tijd? Ze hadden 350 jaar geleden toch wel even met deze wedstrijd rekening kunnen houden?

Na een weekje lezen (boeken), kijken (YouTube) en luisteren (podcast) was ik weliswaar enige context rijker maar die informatie vertalen in LEGO met alle uitdagingen (lees: restricties) van dien vroeg om extra perspectieven. En wat doe je dan als je het type mens bent die héél graag dingen alleen uitpluist? Juist. Dan ga je die vrienden raadplegen die jou kunnen bevestigen in je vooringenomen ideeën nietwaar? Not… Na eerst mijn oude studiemaatje van de kunstacademie Frank en vervolgens mijn andere Legobuddy Tim te hebben geraadpleegd kon ik niet anders dan aankloppen bij degene die aan de wieg van Brickpainting had gestaan: mijn mathematische muze, mijn olifant in een porseleinen theepotkast, de man van symmetrie en superlatieven, Legomeester Marco.

WIL JE MEER WETEN?